Го објавија  го индексот на пасоши – рангирање според бројот на визните ограничувања за граѓаните објавен од Хенли & Партнерс.

Лидер на листата е Јапонија, чии граѓани можат да посетуваат 190 земји без виза. Јужна Кореја и Сингапур се рангирани на второ место, со индекс од 189 земји. Лидерот на минатата година – Германија – падна на третото место, кое сега го дели со Франција. Жителите на овие земји можат слободно да влезат во 188 земји.

Данска, Италија, Финска и Шведска се четврти со 187 земји, како и Шпанија и Луксембург (186 земји).

Во исто време, Велика Британија и САД ја изгубија својата позиција во рангирањето. Сега тие го делат шестото место со Австрија, Португалија и Швајцарија (185 земји со слободен пристап).

Бугарија е на 19-то место со безвизно патување до 169 дестинации низ целиот свет. Минатата година земјата беше на 20 место со Романија со слободен пристап до 156 земји.

Русија е рангирана на 48 место – руските државјани имаат безвизен пристап до 119 земји. Забележано е дека Русија, како и Украина, Белорусија, Казахстан и Грузија, ги зголемија своите резултати во текот на годината.

Последното место во рангирањето сеуште го заземаат Ирак и Авганистан, чии граѓани можат да влезат без виза во само 30 земји низ светот.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO