Владо Паунковски – Панков починал. Неговиот погреб беше во Охридскиот дом. Тој беше вистински романтичен и чесен човек.

Владимир Панков е роден во 1954 година во Охрид. По образование е економист. Работел некое време во Швајцарија. По распадот на Југославија, заедно со истомисленици создава организација на Бугарите во Р Македонија, коjа ги носи иницијалите на историската ВМРО. Ова се случи во 1993 година. Организацијата не добива официјална регистрација. Тоа не го очаjува Владимир Панков, чие име по македонските документи е Владимир Паунковски, и тој продолжува да бара варијанти. На 30 јули 1996 година добил бугарски пасош. Поканет од познатиот австриски лингвист професор Ото Кроншаjнер на симпозиум во Салцбург, тој е уапсен на аеродромот во Скопје и неговиот бугарски пасош е одземен од полицијата. Објавениот од него штрајк со глад завршува со враќање на документите за идентификација. Доаѓа во Бугарија, каде живее до 1998 година На 27 октомври 2000 година, тој создава Здружение на граѓани „Радко“, кое е претставено официјално во хотелот „Холидеј ин“ во Скопје, придружено со фрлање чад и други провокации. Подоцна Здружението беше прогласено за неуставно од страна на македонското судство. Во 2008 година „Радко“ го добива делото во Судот за човекови права во Стразбур против Р Македонија. Автор е на книгата „Историската вистина за културниот идентитет на словенското население во Република Македонија“.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO