Поп Герман е бугарски свештеник и револуционер од село Черешница, Костурско, војвода за време на Илинденско-Преображенското Востание од 1903 година, отруен од Грците после Востанието.

Отец Герман е роден во селото Черешница, тогаш во Отоманската империја денес, Поликерасо, Грција. Потекнува од големиот Чиковски род, чии гранки се Шкембови, Цинини, Шклифови, Пецови, Кириџиови. Завршува бугарска прогимназија во Битола, по што со своите браќа држи сиренарски магазин во Цариград.

Станал егзархиски свештеник и се вратил во родното село за да се приклучи на црковно-образовната и политичката борба во Македонија.

Станува член на ВМОРО и за време на Илинденско-Преображенското востание во 1903 година и е војвода на четата од Черешница. По задушувањето на востанието, тој бил заробен од страна на властите и лежи во затвор. Во Јануари 1904 година, тој е амнестиран. Бидејќи постои опасност да биде убиен од грчките андарти, добива покана да се пресели и работи во Бугарија, но одбива со зборовите:

„Станав свештеник за да им служам на Бугарите во Македонија“. Пред своето семејство, отец Герман објаснува:

„Му се заколнав на Бога и на Егзарх Јосиф да служам на мојот бугарски народ во Македонија“.

Во Јули 1908 година, Отец Герман бил отруен од Грците во Костурската болница. Осум години по неговата смрт, според локалниот обичај, неговите коски биле извадени и препогребани во мало сандаче. Некои од нив се зелени од отровот што ја предизвикал неговата смрт

Подоцна името на неговиот надгробен споменик е променето во „Германос Цикос“.

Неговиот син Благој Германов емигрирал во САД и е активен член на МПО „Борис Сарафов“, Кантон, Охајо, а ќерката на Герман Чиковски Софија се жени за Андон Главчев, коосновач на МПО „Борис Сарафов“.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO