Софија слави 141 година од ослободувањето на градот од турското ропство.

Со празнично чукање на камбаните на централните софиски храмови, благодарствени молебен и литија ќе биде одбележана годишнината од доаѓањето на руските војници под предводителството на генерал Јосиф Владимирович Гурко во Софија и ослободувањето на градот од турско ропство.

Софија е ослободена пред 140 години без насилства, без пожари, како се планирало. Тука брзата реакција на руските војници кои продираат светкавично во градот и отпорот на западните конзули кои одбиле да го напуштат, како и волјата на жителите на градот, водат до неговото ослободување во 1878г.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO