По повод 100-годишнината од смртта на Митрополит Герасим Струмишки, Бугарски Културен Клуб-Скопје и Фондација Бугарска Памет организираа панихида во негова чест, во Црквата Св.Кирил и Методиј во Струмица.

Митрополитот Наум се обрати кон присутните:

„Еден од доказите дека сме во расчекор е тоа што, денес немаме овде Владика од БПЦ, што мене лично многу ми недостасува… Нашите деца во училиштата треба да знаат дека Бугарите не ни се најголеми непријатели, туку најголеми пријатели и браќа и се надевам еден ден тоа да го потврдиме и со пристуство на Владици од Бугарската Православна Црква за една заедничка служба.“

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO