Министерот за енергетика на САД Рик Пери изјави во Будимпешта дека Европа треба да ги диверзификува своите извори на енергија со цел да ја реши зависноста од Русија.

Тој додаде дека треба да се спречи Русија да ја користи „енергијата како оруужје за присила“ како на пример кога повремено ја прекинува испорката на гас што главно ги погодува источноевропските земји. „Тоа е навистина едноставно од моја перспектива. Биди добар сосед и почитувај го владеењето на правото, а Русија тоа не го прави“, изјави американскиот министер.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO