Лидерот на Српската народна партија, Вук Јеремиќ, изјави дека српските власти планираат да ги разделат Србија и Косово на почетокот на 2019 година.

Јеремиќ истакна дека Србија е во фаза на „длабок сон со некој друг пулс на отпор“.

„Она што го чувте пред месец на седницата на главниот одбор на владејачката партија дека косовската политика е поразена, не може да биде подалеку од вистината. Сознанието дека луѓето се против демаркацијата, поделбата, предавањето, како и да го нарекуваат, и дека не можат да добијат мнозинство во поддршка, Вучиќ најави дека тоа повеќе „не работи“, а потоа зад кулисите ги забрза преговорите до максимум „, објасни Јеремиќ.

Тој додаде дека Вучиќ и косовскиот претседател Хашим Тачи ќе потпишат сеопфатен договор во првиот квартал од идната година.

„Демаркацијата значи дека од другата страна на границата, која веќе нема да биде административна линија, ќе остане 90 отсто од територијата на покраината Косово и Метохија и делови од она што го нарекуваме Јужна Србија, а Албанците го нарекуваат Прешевска долина, додаде Јеремиќ.

„Кога зборувам за Голема Албанија, зборувам за неизбежна и реална опасност. Во меѓународното право нема ништо кое да спречи две членки на ОН да се обединат во една држава „, рече тој.

Јеремиќ рече уште дека „кога еднаш во светот ќе се случи откажување од територија, тоа ќе се претвори во уникатен пример и ќе биде направено од други со слични стремежи“.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO