Европската унија (ЕУ) е најдобра гаранција за позитивниот развој на Балканот. Бугарската политика мора да биде конзистентна со нејзиното членство, да ги охрабри и да придонесе со сите свои напори за нејзиниот интегритет. Тоа го изјави Симеон Саксобурготски, поранешен премиер на Бугарија, во емисијата „Светот е бизнис“ со водителот Николај Крстев на Блумберг ТВ.

„ЕУ е најдобрата гаранција што треба да ја земеме во предвид по секоја цена. Напорите треба да бидат насочени кон консолидација на оваа Унија. Вознемирувачки за ЕУ се популистичките пораки. Акциите на земјите-членки на ЕУ мора да бидат разумни и долгорочни „.

Според Саксобурготски односите меѓу Бугарија и Македонија не смеат да бидат изопачени.

„Двете земји се соседи и од нив се бара да имаат добри односи. Постои потреба за дијалог, а влезот на Македонија во ЕУ ќе има многу позитивни резултати. Секоја земја си одлучува сама за себе, но ако сака, тогаш Бугарија може да помогне во интеграцијата на земјата во ЕУ „.

Саксобурготски, ја посочи ситуацијата во регионот на Западен Балкан и дека размената на територии не е чекор во добра насока.

Решението за подобра иднина на Балканот се гледа токму во ЕУ.

Погледнете го целиот разговор во видео материјалот тука.

Сите што сакаат да ја потпомогнат дејноста на новинарскиот сајт ТАТКОВИНА како и отпочнувањето на заедничко онлајн предавање меѓу РС Македонија и Бугарија со тројца докажани новинари од двете држави може да го направат на платформата ХЕЛПКАРМА со кликнување овде
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO