Одлуката на Велика Британија да ја напушти Европската унија ќе jа чини владата по 500 милиони фунти (650 милиони долари) неделно што во моментов ги брише средствата што може да се спасат од неплаќање на придонеси во Унијата. Центарот за европски реформи, истражувачка група фокусирана на ЕУ, соопшти дека британската економија сега регистрира намалување од 2,5 отколку ако Британците не одлучија да излезат од блокот во јуни 2016 година. Заклучоците на Центарот се засноваат на последиците за економијата до крајот на јуни 2018 година.

Државните финансии се оштетени со 26 милијарди фунти годишно, што е еднакво на 500 милиони фунти неделно. Групата соопшти дека нејзината анализа е базирана на 22 развиени економии со карактеристики блиски до Велика Британија.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO