На 27 Септември 1974 година во Софија умира видниот бугарски политичар и новинар, револуционер, деец на ВМОРО- Георги Кулишев.

Роден е 1885 година во Дојран. 1904 година завршува со деветнаесеттиот випуск Солунска бугарска машка гимназија. За една година од 1904 до 1905 година е учител во родниот град, а подоцна во Штип и Солун. Се придружува на ВМОРО. Делегат е на конгресот на Солунскиот револуционерен округ во 1905 година, на кој е избран за член на Солунскиот окружен револуционерен комитет. Во 1906 година, е уапсен во Солун и затворен во Еди куле.

По Хуриетот од 1908 година учествува во формирањето на Сојузот на бугарските конституциони клубови и станува член на градското биро на партијата во Солун. За време на Првата балканска војна е во Солун и пишува во весникот „Бугарин“.

По Балканските војни во 1914 година Кулишев завршува право на Софискиот универзитет „Свети Климент Охридски“. Тој пишува во весникот „Родина“. Работи во Министерството за надворешни работи во дирекцијата за печат.

По Првата светска војна, Кулишев е истакната фигура на македонската емиграција во Бугарија. Претставник е на Дојранското братство од Второто заседание на основачкиот собир на Сојузот на македонските емигрантски организации, одржан во Софија од 22 до 25 ноември 1918 година.

Од 1921 до 1922 година бил секретар на бугарската легација во Цариград.

За време на меѓувоениот период, бил активен учесник во работата на Внатрешната македонска револуционерна организација. На 7 јуни 1920 година Кулишев поднел барање за членство во масонската ложа „Светлина“.

Избран е на изборите на 29 мај 1927 година за пратеник во 22 Народно собрание (1927 – 1931) од општограѓанската листа на Демократската партија од Горноџумајската изборна околија. На 1 јули 1927 година Кулишев при расправата ја мотивира новата парламентарна група со следната изјава:

„Ние не сме посебна партија, а сме само посебна парламентарна група. Ние, пратениците од Петричкиот округ, дојдовме тука со љубов кон Бугарија, со искрена и длабока приврзаност кон бугарскиот народ и неговата слободна држава – да соработуваме не на одделна партија против друга партија …“

Свидетелство на Кулишев
loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO