Кабинетот на премиерот Тереза ​​Мај се согласи дека граѓаните на ЕУ не треба да имаат преференцијален пристап на работа во Велика Британија во споредба со луѓето од другите земји по Брекзит, соопштуваат медиумите.

Министрите, кои се собраа во понеделникот, „поддржаа едногласно систем кој се базира повеќе на вештини отколку на националноста“, рече неименуван извор за ВВС. Пораки со слична содржина има во „Тајмс“ и „Гардијан“.

Граѓаните од другите 27 земји-членки на Европската унија во моментов се слободни да живеат и работат во Велика Британија во согласност со правилата за слобода на движење на блокот, но тоа ќе заврши после Брекзит.

Извештајот, порачан од владата минатата недела, се препорачува во иднина граѓаните на ЕУ и надвор од ЕУ да го следат исти правила за имиграцијата, како се преферираат висококвалификуваните работници.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO