1906 година умира митрополит Натанаил Охридски и Пловдивски (1820 – 1906). Нешо Стојанов Бојкикев – митрополит Натанаил Охридски и Пловдивски е бугарски висок свештеник, книжовник, учесник во националноосвободителното движење, почесен член на БКД. Роден е на 26 октомври 1820 година во селото Кучевшта, Скопско. Учи во Скопје, Самоков и Прилеп. Тој го прима монаштвото во Зографскиот манастир (1837). Учи на духовната академија во Киев (1851). Учителствува во Зографскиот манастир, а потоа е управител на имотите на Добровецкиот манастир во Молдавија (1869). Тој е првиот егзархиски митрополит во Охрид (1872-1877); обвинет од турските власти како бунтовник и принуден да ја напушти епархијата. Управител е на Ловешката епархија од 1879 година до 1891 година, митрополит е во Пловдив од 1891 година до 1906 година. Поддржува врска со Георги Сава Раковски и Васил Левски. Натанаил Охридски и Пловдивски е еден од организаторите на Кресненско-Разлошкото востание (1878 – 1879). Тој е автор на религиозни дела.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO