Минатиот викенд, под патронажа на Претседателот на Националниот комитет за одбележување на 100-годишнината од Првата Светска Војна, Красимир Каракачанов- вицепремиер и Министер на одбрана на Република Бугарија, во соработка со Институтот за историски истражувања при БАН, Македонскиот научен институт, Регионалниот историски музеј-Благоевград и Бугарски Културен Клуб- Скопје, во Хотел „Истатов“ во Нов Дојран се организираше меѓународна научна конференција под наслов „Првата Светска Војна и излегувањето на Бугарија од неа.“

Потоа, Бугарскиот Културен Клуб-Скопје организираше панихида кај претстојниот споменик на Константин Каварналиев во близина на Дојран по повот стогодишнината од Првата Светска Војна и Битката при Дојран.

На крај, имаше свечено отварање на просториите на Бугарскиот Културен Клуб „Мито Софијски“ во Богданци.

Битката, победата кај Дојран се изучува во најпознатите воени академии низ светот.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO