67,3 проценти од македонските граѓани го поддржуваат договорот со Грција за решавање на спорот за името. Истиот процент го поддржува започнувањето на преговори за членство во НАТО и ЕУ.

Според податоците од социолошкото истражување спроведено од Меѓународниот институт за блискоисточни студии (ИФИМЕС), со седиште во словенечкиот главен град Љубљана. 63,6 проценти од оние кои имаат право да гласаат ќе учествуваат на референдумот,  станува јасно од спроведената анкета помеѓу 1-10 септември. Таа вклучувала 1.218 луѓе од целата земја. 17,4 отсто нема да гласаат, а 16,4 отсто не сакаат членство во ЕУ и НАТО преку прифаќањето на договорот со Грција.

86,7 проценти од македонските граѓани сметаат дека без оглед на етничките и политичките разлики во земјата, треба да има единство во однос на членството во ЕУ и во НАТО. 79,8 проценти од македонските граѓани се убедени дека евроатлантската интеграција е стратешки правила ориентација.

74,2 проценти од граѓаните имаат негативно мислење за работата на претседателот Ѓорге Иванов, при што само 9,4 проценти од испитаниците го одобруваат неговото работење.

Според податоците од социолошкото истражување спроведено од Меѓународниот институт за блискоисточни студии (ИФИМЕС), со седиште во словенечкиот главен град Љубљана. 63,6 проценти од оние кои имаат право да гласаат ќе учествуваат на референдумот,  станува јасно од спроведената анкета помеѓу 1-10 септември. Таа вклучувала 1.218 луѓе од целата земја. 17,4 отсто нема да гласаат, а 16,4 отсто не сакаат членство во ЕУ и НАТО преку прифаќањето на договорот со Грција.

86,7 проценти од македонските граѓани сметаат дека без оглед на етничките и политичките разлики во земјата, треба да има единство во однос на членството во ЕУ и во НАТО. 79,8 проценти од македонските граѓани се убедени дека евроатлантската интеграција е стратешки правила ориентација.

74,2 проценти од граѓаните имаат негативно мислење за работата на претседателот Ѓорге Иванов, при што само 9,4 проценти од испитаниците го одобруваат неговото работење.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO