Вселенската Патријаршија се осврна на прашањето на расколничката Македонска Православна Црква при неодамнешната Синаксика на Архиереи, што се одржа во Цариград од 1-4 септември.

Вселенскиот Патријарх отец Вартоломеј одговори на барањето за признавање на Македонската православна црква со категорично „не“, се додека насловот на црквата го содржи името „Македонија“ или било кој негов дериват, пишува Ромфеа.

Македонската црква, која се формираше како расколничка од Српската православна црква во 1967 година, во ноември побара од Бугарската Православна Црква за помош за да стане канонски признаена автокефална Црква. Бугарската црква се согласи да помогне, што во голема мера ги налути црквите на Србија и Грција, како и на Вселенската Патријаршија.

Сепак, Бугарската Црква постојано потврдува дека нема да предизвика раскол во православниот свет над македонското прашање.

Македонската црква потоа апелираше до Вселенската Патријаршија, како и за уредување на својот канонски статус, на која одговори дека ќе го заземе прашањето и ќе преземе соодветни мерки „под суштинските услови за почитување на историско-канонските овластувања и привилегии на Вселенската Патријаршија“.

Отец Вартоломеј го истакна своето противење на употребата на титулата „македонски“ во својот воведен говор на Синаксите на архиереи на Вселенскиот престол на 1 септември, посебно обраќајќи се на митрополитијата на Македонија и Тракија кои, преку епископите на Грчката православна црква, исто така учествуваат во Цариградската Синаксија на Архиереи.

Екуменскиот патријарх рекол:„Ги прашувам моите браќа што служат во Македонија [што значи македонскиот регион на Грција] да ја пренесат мојата патријархална порака до нивното стадо“.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO