Опис: „Зошто го убив Тодор Паница?“ е книшка издадена во 1993 година во Софија од ВМРО-СМД во која се препечатува расказот на Менча Крничева за убиството пред весникот „Независна Македонија“ од 29 јануари 1926 година.

Извор: скенирани од оригинален примерок

Автор: Родена во Крушево Мелпомена Димитрова Крничева (1900-1964, Рим, Италија) е деец на ВМРО и сопруга на Иван (Ванчо) Михајлов. Таа е член на женското движење на македонската емиграција во Софија, а во 1925 година дава заклетва како член на ВМРО. На 8 мај 1925 година го застрелува Тодор Паница – деец на ВМОРО, приврзаник на левицата и Коминтерната во Виенскиот Бургтеатар. Паница е убиен заради убиството на Борис Сарафов и Иван Гарванов и неговите врски со Коминтерната и српските тајни служби.

За повеќе информации за Менче Крничева овде.

За да ја прочитате книгата кликнете овде.

Извор: Библиотека Струмски

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO