Вкупниот износ на доделените средства за проекти во реалната економија на земјите од Европската унија веќе достигна 303 милијарди евра – тоа претставува пораст за 42 милијарди евра од крајот на 2017 година до јуни 2018 година

Ова ги покажуваат актуелизираните податоци на порталот за европските структурни и инвестициски фондови, соопшти канцеларијата за печат на ЕК во Софија.

Исполнувањето на буџетот за политиката на кохезија за периодот 2014-2020 година веќе достигна 62% од целиот планиран буџет, како кон крајот на минатата година овој процент беше 54 отсто. Плаќањата по одделни проекти исто така се зголемија до 15% од вкупниот износ на планираните за периодот, како веќе се завршени инвестиции во проекти во вредност од 75 милијарди евра.

Бугарија, Кипар, Унгарија, Италија, Латвија, Литванија, Португалија, Романија, Словачка и Шпанија се меѓу водечките земји-членки по раст на избрани проекти.

„Добиените нови податоци од страна на земјите членки покажуваат дека спроведувањето на политиката на кохезија продолжува со забрзана темпо, помагајќи го економскиот раст насекаде во Европа“, изјави комесарот за прашањата на регионалната политика Корина Крецу.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO