Разрешен Организациониот секретар на партијата и над 15 потсекретари. Ова, според извори од Извршниот Комитет на ВМРО-ДПМНЕ бил еден од епилозите на вчерашната седница на ИК. Во партиското соопштение по седницата нема никакви информации за овие смени, освен дека се именувани седум претседатели на Општински Комитети, како и двајца нови членови на Централниот Комитет. Главниот фокус е ставен на составот на Комисија за изработка и систематизација на идеи и предлози за програма, кој ќе го предводи Трајко Славевски, а ќе членуваат професионалци докажани во своите области. Комисијата треба да започне и консултации со цел да се изработи програма, која според соопштението, „ќе биде освежен и реален одговор на потребите на граѓаните“. На седницата на ИК, потпретседателот на партијата Владо Мисајловски бил именуван за координатор на сите градоначалници од ВМРО-ДПМНЕ, а членот на Извршниот комитет, Владимир Нелоски, за координатор на сите советнички групи на ВМРО-ДПМНЕ во општините.

Но, она што според извори од ИК било тема на седницата, очигледно го нема во соопштението: референдумот, расположението на членството и смените во Секретаријатот. Според овие извори, од секретаријатот биле разрешени „оние што се на линија на ЕУ и НАТО“, особено од редот на поранешните реформатори. Генералниот секратар на партијата, Игор Јанушев не сакаше да ги објасни причините за овие смени. Ни препорача одговор да побраме од Центарот за комуникации, а по забелешката дека токму тој е надлежен да каже зошто се извршени смените во секретаријатот, кусо одговори дека „тоа е внатрепартиска работа“.

Целиот текст прочитете го овде.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO