Денес е светскиот ден на мрзеливоста. Се вели дека се одбележува повеќе од 100 години, но никој не знае точно од кога. Сигурно првите ентузијасти ги мрзело да jа запишат првата година .

Мотото на оние што празнуваат денес е: „Нека се оддадеме на безбрежна мрзливост и нека нашиот ум и тело да бидат мрзливи во текот на целиот ден. Нека овој ден да не правиме ништо.“

Црквата ја разгледува мрзливоста како смртен грев. Во текот на вековите, таа се сметала за привилегија на богатите.

На 10 август е дозволена употребата на сладолед, чоколадо, освежителни пијалоци и секаква храна, која некој би ви ги доставил додека лежите на каучот пред телевизорот или на плажа.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO