Девизните резерви на Кина се зголемија во јули за 5,82 милијарди долари и достигнаа 3,12 трилиони долари. Ова се вели во извештајот на Државната администрација за девизно контролирање на НР Кина.

Резервите на злато останаа на претходното ниво од 59,24 милиони унци, што изнесува 72,3 милијарди долари во монетарен износ.

„Прекуграничното движење на капиталот беше стабилно и балансот на понудата и побарувачката на девизниот пазар беше избалансиран“, се вели во изјавата на раководството.

„Што се однесува до меѓународниот пазар, индексот на американскиот долар не се смени во споредба со претходниот месец. Цената на финансиските активи бележи мали флуктуации главно како резултат на корекцијата на девизните курсеви на недоларските активи поради ценовни флуктуации. Големината на девизните резерви е стабилна со тренд на раст „, се вели во документот.

Во текот на последната деценија, девизните резерви на НР Кина постојано се зголемуваат на сметка на постојано зголемување на позитивниот трговски биланс на земјата. Од средината на 2014 до почетокот на 2017 година, тие се намалија за 1 трилион долари, но од февруари 2017 повторно почнаа да растат. По обемот на злато и девизните резерви, Кина е рангирана на прво место во светот.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO