Српските политичари не ги разбираат косовските Срби, тие не разбираат ниту што ќе претставува поделбата на Косово на пракса, ниту тоа дека тоа ги зголемува можностите за конфликт.

Србите од северно Косово веќе ги спакуваа своите куфери. Тие многу добро знаат дека се појавуваат конфликти, кога се разделуваат или разменуваат територии.

Реализацијата на желбата на српските власти за споделување или размена на територии воопшто не е реална. Размената или поделбата на територии води кон можноста за војна, без оглед на наводните договори. Затоа ниту САД ниту ЕУ нема да се согласат со тоа. Тоа немаше да се случило ако Србија, Косово и сите земји од Западен Балкан веќе беа во НАТО. Бидејќи тоа не е така, историите за поделба и размена на територии се сосема нереални.

Исклучително неодговорно е српските власти и претседателот на Србија, Александар Вучиќ, да зборуваат за граници до Врање, окупација на северниот дел на Косово од страна на косовските власти и други слични изјави кои предизвикуваат опасност и не им носат ништо добро на Србите во Косово. Ниту Приштина не е за тоа. Можеби имаше порано разговори за овие теми, но сега веќе не постојат.

САД не се занимаваат со поделба. Од друга страна, Русија и Турција се согласни со тоа. Турција се залага за поделба за да може да го отвори статусот на Санџак, бидејќи таму има свои претензии.

––––––––––––––

Претседателот на српскиот форум за етнички односи Душан Јаниќ, за белградскиот весник Данас

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO