Премиерот Зоран Заев ги повика граѓаните на Македонија на 14 јули на заедничко славење во 15 градови во целата земја, за да ја прослават поканата на НАТО како голем успех за сите граѓани.

„Од денес, Македонија се движи само напред и граѓаните постигнаа уште еден голем успех. Честитки, Македонија! НАТО одлучи да ни биде врачена покана да стане 30-та членка на Алијансата. Ние сме поканети да станеме сојузник на најсилните држави во светот. Тоа е покана за полноправно членство во најголемиот сојуз за мир и безбедност на меѓународната сцена. Ги постигнавме нашите заеднички цели, нашите заеднички соништа и надежи. Нека да продолжиме да чекориме кон следната голема одлука кога ќе кажеме „да“ на нашата иднина и иднината на Македонија. Јас ве поканувам во саботата, 14 јули, да славите заедно во градовите низ цела Македонија. Владата подготвува прослави во 15 градови, каде ќе ја поздравиме нашата земја за напредокот, Македонија се приклучи кон НАТО и оди кон ЕУ „.

Заев додаде дека ова е постигнување на долгорочните цели на Скопје.

„Самата покана е чекор напред, самиот почеток на датумот на преговорите со ЕУ се исполнувањето на нашите стратешки цели и нашите децениски соништа како народ, нација, како Република Македонија. Убеден сум дека нашиот народ ќе ја поддржи силно оваа иднина, бидејќи ја заслужуваме таа иднина. Убеден сум дека граѓаните се најголемите поддржувачи на иднината на Македонија во НАТО и ЕУ „, вели тој.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO