Само позитивни работи се случуваат денес меѓу Бугарија и Македонија, коментираше Зоран Заев во интервју на Николај Крстев за емисијата „Светот е бизнис“ за Bloomberg TV Bulgaria.

Речиси 12 отсто се зголеми трговијата меѓу Скопје и Софија, рече премиерот Заев.

„Има многу бугарски инвеститори кои веќе инвестираат во Република Македонија или преговараат за инвестиции. Исто така, се случува и спротивното спротивното – неколку македонски бизнисмени инвестираат во Бугарија, а тоа оззначува работни места за граѓаните на двете земји. Јас сум еден од покровителите и гарантите на концертите One love, наесен тие ќе завршат, но гледаме и доста театарски претстави од Бугарија, кои се играат во македонските театри „.

Според неговите зборови, спортските тимови веќе прават заеднички турнири и општините заеднички организации.

„Среќен сум што живеам во време на блескави односи меѓу Република Бугарија и Република Македонија. Тие ќе растат и ќе се развиваат, а ние, политичарите, само ќе останеме да им служиме. Се започна по потпишувањето на договорот за пријателство и добрососедство со Република Бугарија, кој делуваше стимулативно како кај мене, така и кај премиерот Ципрас да почнеме да работиме за постигнување на договор со Грција. Потоа дојде датум за почеток на преговорите со ЕУ. На 11 и 12 јули очекуваме покана од НАТО да станеме членка на Алијансата. Ова е историски момент за Република Македонија „.

Заев истакна дека 80 отсто од граѓаните на Република Македонија се за влез на нивната земја во Алијансата и над 75 отсто се за полноправно членство во ЕУ.

„По 27 години, Македонија е на пат да ги исполни своите 30-годишни надежи и очекувања. Јас сум среќен што сите докажавме дека Балканот не е повеќе буре со барут, како што бевме навикнати, а дека регионот ни е европски и убаво место во кое младите да останат да живеат во своите земји. Покажавме дека на пријателски начин може да се најдат решенија за чувствителни прашања како што беше меѓу Македонија и Бугарија, така и меѓу Македонија и Грција „.

Македонскиот премиер рече дека ако претседателот Ѓорге Иванов и втор пат одлучи да не го потпише договорот меѓу Македонија и Грција, тогаш ќе се одржи референдум за кој е јасно дека ќе се одржи или на крајот на септември или во почетокот на октомври оваа година.

Целото интервjу со премиерот Зоран Заев може да го погледнете тука.

ПРОМО ВИДЕО: СМИЛЕВО 2018
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO