Родителите треба да ги стават настрана своите телефони и да разговараат со своите деца за да го развијат својот мал речник, пишува Филип Пулман, соопшти в. „Independent“.

Авторот на „Неговите темни материјали“ верува дека семејствата треба да им помогнат на своите деца да ги подобрат своите јазични вештини пред да започнат со школото.

„Исполнет сум со очај кога ќе видам некој да бута количка со дете во неа, а родителите кои одат назад, зборуваат на мобилен телефон“, рече Пулман.

„Не исклучувајте децата од разговорите. Разговарајте со нив. Тие нема да разбираат сè што велите, но сакаат да бидат ангажирани. И тоа е најдобра основа за успех кај сите видови јазик подоцна –  читање, пишување, зборувањето. „

Коментарите на познатиот писател доаѓаат по истражувањето спроведено претходно оваа година, што покажа дека речиси половина од пет и шест годишните се изложени на ризик од помалку присуство и претставување, бидејќи имаат ограничен речник.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO