1904 година е убиен Никола (Ничо) Димев Каранджулов, бугарски револуционер, Прилепски војвода на Внатрешната македоно-одринска револуционерна организација.

Никола Каранджулов е роден во 1880 година во Прилеп, тогаш во Отоманската империја. Учи во Прилеп, Битола и Ќустендил и завршува педагошко училиште во Загреб. Како ученик во Педагошкото училиште во Ќустендил, во 1893 година учествува во формирањето на Македонско младинско дружество. По завршувањето на студиите се враќа во Македонија, за да учествува во револуционерната дејност на ВМОРО, кон која се приклучува во 1898 година. Учителствува во родниот град и во други места. Како учител во Прилеп во текот на учебната 1898-1899 година бил раководител на околискиот револуционерен комитет. Во следната учебна година (1899-1900) работи во Куманово, а од 1900 до 1902 година е учител во Крива Паланка, каде е претседател на околискиот комитет на ВМОРО и учествува во изградбата на канали за пренесување на оружје од Бугарија. Неговиот организациски псевдоним од тоа време е Бернсон.

Во март 1903 година е осуден на 6 години и испратен во битолскиот затвор, од каде успева да избега со 32 лица во март 1904 година. Станува војвода на чета и инструктор-ревизор на четите во Прилепско. Учествувал на Прилепскиот конгрес во 1904 година.

На 28 јуни 1904 година четите на војводите Петар Ацев и Никола Каранджулов водат борба со турскиот аскер кај месноста Ќулето кај село Селце. Во битката Никола Каранджулов е тешко ранет и, по сопствена молба, застрелан од четникот Коце од Велмевци. Тој е погребан во Селце.

Петар Ацев пишува за него:

„Ничо Каранджулов беше еден од најинтелигентните, упорни и директни во ВМОРО. „

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO