„Харли Дејвидсон“ планира да префрли дел од производството на амблематичните мотоцикли во странство, за да го избегне наметнувањето на возвратните европски тарифи од минатата недела, соопштија од компанијата.

Европската унија ги удри американските мотоцикли со царини од 31% во петокот, што е повеќе од 6%, со тоа што ги зголеми цените за потрошувачите во ЕУ со околу 2 200 долари.

Целта на ЕУ се насочи кон американските превозни средста како дел од стоките оданочувани со тарифи, како одговор на претседателот Доналд Трамп за царините за увоз на алуминиум и челик – еден од аспектите на неговата повеќенаменска трговска војна.

Преместувањето на производството во фабрики во странство се очекува да трае од 9 до 18 месеци, па во блиска иднина „Харли Дејвидсон“ сепак ќе ги преземе ударите на тарифите на ЕУ.

Бидејќи не сака да се намалува продажбата на клучните пазари од ЕУ, компанијата ќе „понесе значителното влијание кое произлегува од овие тарифи“, што ќе додадете околу 30 до 45 милиони долари вкупно зголемување на цената во текот на остатокот од 2018 година и 90 до 100 милиони долари годишно.

ʺХарли Дејвидсонʺ држи значаен дел од производството во САД и е високо оценет од страна на мотоциклистите низ целиот свет „, соопшти компанијата. „Зголемувањето на меѓународната продукција за олеснување на тарифното оптоварување на ЕУ не е најпосакуваниот избор на компанијата, туку е единствената одржлива можност да се направат моторцикли достапни за корисниците на ЕУ и да се задржи одржлив бизнис во Европа“.

Европскиот континент е вториот по големина пазар на ʺХарли Дејвидсонʺ по САД. Компанијата објави приходи од 521,8 милиони долари во 2017 година, со вкупен приход од 5,6 милијарди долари.

Директорите на компанијата за мотоцикли беа меѓу првите што ја посетија Белата куќа во февруари 2017 година, кратко време откако Трамп ја презеде функцијата.

Трамп го нарече ʺХарли Дејвидсонʺ „американска икона, една од најголемите“ и изрази уверување дека компанијата ќе го прошири американското производство под негово управување.

Но, токму неговите дејствија ја претворија компанијата во цел на одмаздна на ЕУ, заедно со бурбонот и сините фармерки. Овие производи имаат „високо симболичко политичко влијание“, рече заменик-претседателот на Европската комисија Јурки Катајанен, кој е одговорен за работни места, раст, инвестициите и конкурентност.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO