На 21.XI.1941 год. Во Штип е основан Општограѓански национален клуб „Благој Монев“ со претседател д-р Тодор Гичев (деец на ММТРО, осуден за време на Скопскиот студентски процес), потпретседател Димитар хаџи Глигоров. Методи Гогов (подоцна Михаил, архиепископ Македонски и Охридски; глава на МПЦ) и секретари Павле Михајлов Гаврилов (брат на Ванчо Михајлов) и Љубен К. Мировски (пом. Градоначалник на Штип).

Членови на клубот Михаил Д. Мијалков (дедо на Никола Груевски и Сашо Мијалков), Васил Гранков, Славко Грличков, Гьошо Д. Гочев итн. На состанокот присуствуваат и Димитар Чкартов, Димитар Ѓузелов и Михаил Икономов.
„Основан е Клуб за општа едукација во Штип.
Името на клубот ќе биде „Благој Монев“.
Целта на клубот е:
1) Да ги обедини силните национални сили за сеопфатен креативен напор.
2) Да работи да се создаде длабока свест за држава, цар и татковина во широките маси на луѓето.
3) Да се ​​развие здрав бугарски национализам кај младите и да се борат против сите непријателски елементи на бугарштината.
4) Да работи за постигнување на брзото вклучување на Македонија кон Мајката Татковина и унифицирање со неа во секој однос со љубов и без проблеми
5) Да се ​​бори за ослободувањето и обединувањето на сите Бугари за да се создаде една моќна и голема Бугарија во нејзините етнички, историски и органски граници.
6) Да се ​​развие љубов кон се народно и национално, за националната историја, за народните добродетели, народни обичаи, национални херои и др.
7) Да работи за економската, културната и образовната возвишеност на луѓето.

Извор на оригинален документ – Државна агенција за архиви

Автор: Бугарски општограѓански национален клуб „Благој Монев“, основан во Штип во 1942 година Претседател на комитетот е деец на ММТРО д-р Тодор Герасимов Гичев (осуден за време на Скопскиот студентски процес во 1929 година). Потпретседатели се – адвокат Димитар Хаџи Глигоров; Методи Гогов (подоцна Михаил, архиепископ Охридски и Македонски) и учител Трајчо Манев Станчев. Секретари се – адвокатот Љубомир Коцев Миравски (помошник-градоначалник на Штип) и трговецот Павле Михајлов Гаврилов (брат на Иван Михајлов).

За да ја прочитате книгата, кликнете тука.
Извор: Библиотека Струмски

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO