Опис

Продлабочена студија на Ќустендилскиот крај, при што во некои поглавја се прави и географско-историски преглед на градовите околу Ќустендил – Дупница, Радомир, Врање, Крива Паланка, Кратово, Штип, Велес, Радовиш, Струмица, Кочани и Куманово.

Во Википедија може да најдете повеќе информации за книгата „Северна Македонија“.

Извор: Оригинален извор на книгата Open Library

Автор: Академик Јордан Иванов Николов е бугарски литературен историчар, археолог, фолклорист и еден од најдобрите познавачи на бугарската средновековна литература и култура, откривач на оригиналот на „История славянобългарска“ на Паисиј Хилендарски во 1906 година. Роден е во Ќустендил во 1872 година, а неговите родители се бегалци од градот Кратово, Вардарска Македонија.

За повеќе информации за авторот тука.

За да ја прочитате книгата кликнете тука.

 

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO