Вечерва во преполниот Македонскиот народен театар во Скопје се одржа премиерата на „Железниот светилник“.

На премиерата присуствуваа артисти, културни дејци, дипломати и јавни личности.

Од утре, претставата ќе се игра и во други градови во Македонија, меѓу кои и Охрид и Струмица.

Димитар Талев се смета за врв во бугарската литература и еден од најпопуларните и најчитаните писатели во Бугарија. Оние што го читаат знаат дека тежината на неговите дела не се мери со зборовите што ги пишува, туку со емоциите кои тој талентирано ги поставува меѓу редовите. Откривајќи ја неговата душа, пренесувајќи ја целата негова креативна енергија, Талев остава зад себе си творби од неизмерлива величина и трајност. Неговото трпеливо истражување за и опишувањето на настаните создаваат бурни раскази на едно време и едни судбини кои тој успешно ги оживува, кои пулсираат и затоплуваат и денес.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO