„Булгартрансгаз“ претстави пред Европската комисија средно резултати од истражувањето за гасниот центар „Балкан“, соопштија од прес-центарот на природен гас ни оператор.

Неколку варијанти на патишта на територијата на Бугарија се претставени пред Брисел, вклучувајќи и два, кои се базираат на очекуваните извори на снабдување со природен гас.

Според експертите, Балканот е посакуван пат за реализација, кој предвидува реализација во две фази. Првата фаза предвидува нов капацитет за влез од Турција, а втората е влезната точка околу Варна.

Други влезни точки ги вклучуваат Грција и Турција (постоечка и нова инфраструктура), локален добив од Црното море (од Бугарија и Романија).

Инфраструктурата на гасниот центар ќе ги поврзе пазарите на природен гас на Бугарија, Грција, Романија, Унгарија, Србија, Хрватска, Словенија, Австрија, Германија, Италија, Украина, Молдавија и други.

Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO