1917 година загинува полковник Борис Дрангов како командант на Деветтиот пешадиски полк кај метсноста Завојот на реката Црна. Роден е во Скопје на 3 март 1872 година. Во 1891 година се запишува во Военото училиште во Софија, но во 1894 година е ослободен од него. По жалба, тој е испратен во строева единица и добива офицерски чин следната година. Дрангов целиот свој живот го посветува целиот живот во преданост и служба на Бугарија. Во Воената школа соработува со Ал. Протогеров, Борис Сарафов, Петар Дарвингов и други кои ги оддале своите животи за ослободувањето на Македонија.

За време на Илинденско-преображенското востание во 1903 година, Дрангов ја напуштил воената служба и тргнал со чета во Македонија. По востанието, продолжува со образованието на Генералштабната академија во Русија. Во 1907 година се вратил во Бугарија и продолжил да служи во армијата. Тој учествува во Балканската војна 1912-1913 година и Втората балканска војна 1913 година По вклучување на Бугарија во Првата светска војна 1914-1918 година повторно е на фронтот.

Покрај тоа што е храбар офицер, Дрангов е исто така одличен педагог. Автор на „Помни ја војната! Совети за строеви офицери „,“ Детални програма за обука на младите и старите војници „,“ Јунаци, исполнтете ја клетвата „, и “ Началник – советиʺ.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO