Западниот Балкан е на крстопат – или ќе бидеме или нема да не има. Тоа го кажа Владо Бучковски, поранешен македонски премиер, на предавањето по Блумберг ТВ Бугарија „Светот е бизнис“ со водечкиот новинар Николај Крастев. Според неговите зборови, конференцијата „Европската унија – Западен Балкан“ може да го врати Западен Балкан на дневниот ред на Европската унија.

Национализмот на Балканот е жив и може да биде уништен само преку европеизација на Балканскиот полуостров, рече соговорникот.

„Според мене Бугарија направи многу и тоа мораме да го признаеме. Лавовски храбро се бореше за Западен Балкан, а особено за Македонија вашиот премиер Борисов. Реално лавовските и искрено велам дека ги натера и останатите лидери на Европската унија да се преиспита значењето на Западен Балкан и да ги разгледаат шансите овие земји да станат членки на Европската унија до 2025 година „.

Долги години по приемот на Бугарија и Романија во Европската унија имаше спорови меѓу политичарите од старите земји членки дали се избрзало со приемот. Следеше приемот на Хрватска, што ги влоши граничните проблеми. Хрватска има проблеми со Унгарија. Потоа почна скептицизмот за проширувањето, рече Бучковски. Според неговите зборови, тоа се окажало погубно за современите европски политичари во Западен Балкан. „Се врати национализмот, се врати шовинизмот. Се вратија дилемите дали има алтернативи, ако не не сака Европската унија дали да не затропаме на вратата на Москва“.

„Затоа ќе биде многу важно какви ќе бидат пораките од оваа средба и тие треба да бидат конкретни и насочени кон Западен Балкан, а не само декларативни. Добро ќе биде да има конкретни проекти, за да се види обичниот граѓанин на земјите од Западен Балкан дека Европската унија инвестира во овие земји и дека кога ќе станат членки на ЕУ нема да се зборува само за хармонизација на законодавството, а дека ќе помогне инфраструктурни проекти, движењето на младите луѓе, дигитализација, за да се приближиме до другите земји во ЕУ „.

За Македонија нема поголем сојузник од Бугарија во овој момент на патот кон Европската унија и НАТО, истакна соговорникот. „И мило ми е што мнозинството Македонци го препознаваат тоа“.

Договорот што беше потпишан минатата година отвори вистинска нова страница во нашето пријателство и поддршката“.

Огромна помош која Бугарија може да ја даде на Македонија е да помогне во решавањето на споровите меѓу Србија и Косово, бидејќи без да се надмине оваа пречка и Србија не може да биде членка на ЕУ, додаде поранешниот македонски премиер. „Мораме да признаеме дека не може на Балканот само најмалата држава – Црна Гора – да биде сигурна за членството во ЕУ. Природно е, заедно со Македонија и Србија до 2025 година да станат членки на Европската унија, а потоа е блиску Албанија, а потоа сите заедно да им помогнат на Косово и Босна и Херцеговина да влезат во ЕУ „.

Бучковски, исто така, ја коментираше состојбата на Бугарите во соседна Македонија. Според него, македонските граѓани, кои се определуваат како Бугари, треба да „да го прават она што го правеа во последниве месеци“.

Целото интервjу може да го проследите на видеото.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO