Франција го поддржува движењето на балканските земји во Европската унија, под услов сите да ги спроведат неопходните реформи. Ова го изјави францускиот претседател Емануел Макрон при неговото доаѓање на средбата на Европската унија и Западен Балкан во Софија.

„Го поддржувам балканското движење кон Европа и нејзиното пристапување како идни членки на ЕУ. Но, мислам дека треба да бидеме многу претпазливи и цврсти со процесот на проширување. Ние треба да им помогнеме на земјите што се реформираат и се движат кон Европа. Тоа е наш стратешки избор „, изјави Макрон..

„Но, пред да се завршат неопходните реформи, не треба да брзаме со проширувањето. Тоа нема да биде од полза за Европската унија или за земјите кандидати „, дополни Макрон,.

Во моментот, Албанија, Македонија, Србија, Црна Гора и Турција се кандидати за членство во ЕУ. Ниту една од овие земји немаат јасен термин кога ќе можат да влезат во Унијата.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO