Колекција:
Генерални ЦИА документи
Број на документ (ПДИ) / ESDN (CREST):
ЦИА-RDP82-00457R014500390006-7

Датум на објавување:
30 октомври 1952 година
Тип на содржина:
ИЗВЕШТАЈ

Во овој документ е наведено дека од Март 1952 година, Тито ја прекинувал полека пропагандата за Голема Македонија во рамките на Југославија, но сонот на ВМРО останувал ист – Автономна Македонија.

Интересен податок од овој документ е изјавата дека „Радио Москва и Радио Софија продолжуваат со нивните специјални емисии на Македонски „јазик“, дијалект половина бугарски, половина српски.“.

Зборува за истакнати луѓе од Македонија кои лежеле во затворите.

Погледнете го оригиналниот документ ТУКА.

 

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO