Бугарската и Македонската академија на науките заедно го слават Денот на Светите браќа Кирил и Методиј пред Националната библиотека во Софија.
Денес има празнична света миса во храмот „Св. Александар Невски „.

Светиот ден на Св. св. Кирил и Методиј, го означува почетокот на ренесансата и се поврзува со училишните прослави, кои биле организирани на 11 мај, кога Црквата го одбележува празникот на двајцата свети браќа.

Први соопштенија за прославата на Св. св. Кирил и Методиј на 11 мај во Преродбенската книжевност, наоѓаме во „Христоматия славянского язъка“ од 1852 година на Неофит Рилски. Во 1857 година, денот на светите браќа е одбележан во бугарската црква „Св. Стефан“ во Цариград, заедно со служба за св. Иван Рилски.

Од 1863 година, 11 мај е основан како црковен празник на светите апостоли Кирил и Методиј. По ослободувањето, 11 мај стана целосен празник на бугарските наставници за првпат. Потоа се роди идејата за химната. Во 1892 година во Русе, Стојан Михајловски, потоа наставник во средното училиште“ jа напишал „Върви народе възродени“. Во мај 1901 година, учителот во Ловечката школа, Панајот Пипков, ја напишал музиката на песната.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO