Германскиот производител на автомобили од високи класа BMW изјави дека првите три месеци од годината биле исклучително силни за концернот. Добивката е толку, колку што е целта на компанијата за цела година.

Про основните печалби се забележуваше пад од 5,1%, околу 22,7 милијарди евра.

BMW објави дека причината за понискиот обрт и оперативни печалби се монетарните ефекти кои спречиле продажбите да бидат на исто ниво како и минатата година. Пренебрегнувајќи ги податоците, главниот извршен директор Харалд Кругер ги зеде „важните стратешки решенија“ за фирмата зацртани во продажба на повеќе електрични автомобили на иднината во првиот квартал. Тој постигна договор со производителот на Mercedes-Benz, својот главен конкурент Daimler, за спојување на бизнисот, изразена во локални паркинзи и пунктови за полнење на електрични автомобили, како и откривање на автономен центар за тестирање на нови автомобили надвор од Минхен.

Во меѓувреме, BMW склучи договор со местната компанија „Great Wall“ за производство на целосно електрични мини автомобили во Кина.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO