1929 година во Софија пристигнуваат водачите на хрватската националистичка организација Анте Павелиќ и Густав Перчец. Во Банкја се сретнуваат со водачот на ВМРО Иван Михајлов. Како одговор на средбата на 29 април, Југославија официјално протестираше против посетата на хрватските лидери.

Во 20-тите и 30-тите година на ХХ в. Павелиќ одржува врски со Ив. Михајлов. Во текот на летото на 1930 година лидерот на ВМРО купува 1.000 автоматски пушки од хрватскиот фабрикант Хајнрих Фолмер благодарение на посредувањето на шефот на хрватските усташи. За време на Втората светска војна 1939-1945 година Павелиќ му дава убежиште на Ив. Михајлов.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO