На 17 април 1879 година кнез Александар I Батенберг е избран за првиот кнез на Бугарија по ослободувањето од турско ропство.

Кнез Батенберг е роден на 5 април 1857 година во Верона, тој е внук на рускиот император Александар II и има блиски роднински односи со британската кралица Викторија.

Младиот Александар Батенберг добива воено образование, служи во руската армија и учествува во воените дејствија во завршната фаза на Руско-турската ослободителна војна /1877-1878 година/.

На 17 април Првото Велико народно собрание го избира за бугарски владетел меѓу тројца кандидати. За време на неговото владеење Бугарија врши Обединувањето и е победник во Српско-бугарската војна /1885 година/, со што го брани обединувањето.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO