Европската унија го поддржува отпочнувањето на пристапните преговори со Република Македонија и Албанија. Ова го изјави високиот претставник на ЕУ за надворешна политика и безбедност Федерика Могерини, претставувајќи ги плановите за проширување на блокот за прв пат од години.

Могерини рече дека Европската комисија им препорача на земјите-членки „да започнат преговори за присоединување со Република Македонија и Албанија“.

Изјавата дојде еден месец пред клучниот состанок во Софија, каде што лидерите на 6-те земји од Западен Балкан ќе се состанат со ЕУ. Ова може да им даде надеж на една од земјите да стане членка на ЕУ до 2025 година.

Федерика Могерини рече дека Европската комисија им препорачува на земјите членки да „започнат преговори за присоединување со Албанија и Македонија. Но, тој истакна дека сите идни членки треба да преземат сериозни реформи за да можат да обезбедат влез во Унијата.

Во моментов, ЕУ има 28 земји-членки, но Велика Британија ќе ја напушти следната година.

Претседателот на Европската комисија, Жан-Клод Јункер, направи пауза од неколку години во преговорите за проширување, поради што балканските земји станаа нетрпеливи.

Во февруари оваа година ЕУ усвои нова стратегија за регионален развој, со што го направи можно влегувањето во Унијата на некои од земјите до 2025 година Но, тоа би било можно само ако тие ги покријат потребните барања.

Една од долготрајните пречки за Македонија е нејзиниот конфликт за името со Грција. Атина настојува Македонија да го смени своето име, со што да не пројавува претензии на нејзината северна провинција.

Могерини изјави пред новинарите дека Србија и Црна Гора „имаат напредок“ со нивните реформи и додаде дека „поддржувањето и продлабочувањето на овие реформи треба да продолжат во сите области“.

Овие области се владеење на правото, човековите права, демократските институции, јавната администрација и економската конкурентност.

Бугарија, која сега е ротирачки претседател на ЕУ, предупреди дека проширувањето на ЕУ на Балканот треба да стане сега или никогаш. Особено поради растечкото влијание на Русија во земјите од Западен Балкан.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO