Со поддршката на Македонија, Бугарската православна црква ќе ги отвори портите за идните поколенија, изјави во интервју за БГНЕС заменик генералниот секретар на ВМРО-ДПМНЕ Петар Богојески.

Во пресрет сме на 1000 годишнина од создавањето на Охридската Архиепископија, која ќе ја прославиме во Охрид на 28-ми мај, нешто, што многу ги поврзува нашите земји. Тоа е историски настан кога е редно да бидеме сведоци на заедничко сослужение меѓу двете цркви и така со еден потег да се исправат многу историски неправди, изјави Богојески.

Тој е убеден дека е многу важно за Бугарската црква и нејзиниот патријарх дека македонската црква е неопходна за постоењето на македонската држава. „Таа со векови нè зачувала како православен народ. Ние сме искрено луѓе кои веруваме. Денес само грчката и српската црква ја оспоруваат нашата црковна независност. Но, со поддршка на црквата, помагаме во различни насоки, би рекол во десет правци – државата, црквата, народот, билатералните односи … Ќе има директно влијание во регионот, иако црквата е надвор од државата, ќе има европско влијание на целиот регион, бидејќи живееме во традиционално општество во традиционално семејство каде црквата има силно влијание.

Подобрувањето на односите меѓу црквите на Балканот ќе создаде услови за вистинска европеизација на регионот. Во оваа смисла, бугарската црква не само што ќе направи историски храбар потег, туку и чекор во поддршката на европската идеја и европеизацијата на регионот. Ќе ги отвори вратите за идните генерации. И ова е од суштинско значење за односите меѓу двете земји, така што идните генерации можат слободно да живеат без граници „, изјави Богојески.

Тој, исто така, коментираше дека билатералните односи меѓу Република Бугарија и Република Македонија се движат во нагорна линија, а тоа се должи првенствено на желбата на владата на Борисов, на нејзината желба да се наметнат европски практики меѓу сите балкански земји. Тоа е и единствениот пат за развој на односите во иднина, сврзани со европските практики. Тоа партнерство се заснова на заеднички став и безусловна поддршка за македонската држава. Ова, исто така, значи безусловна поддршка за евроатланската интеграција на земјата. Од нашето членство во НАТО зависи стабилноста на Македонија и нејзиното постоење како земја, таква каква што е. Од огромно значење е таа поддршка која ја добиваме од Бугарија.

Во однос на инфраструктурата меѓу двете држави според Богојески не е нормално да губиме толку часови, за да стигнете од Скопје до Софија, и ако ги додадеме и специфичните гранични проверки, тогаш часовите стануваат навистина многу. На самиот почеток сме на она што треба да биде бугарско-македонските односи, рече тој.

 

Според него подолго време ВМРО ДПМНЕ е во преоден период и тоа не е поврзано само со смената на лидерот на партијата. Тоа започна пред самата промена на лидерот. Овој период е многу тежок, многу оптоварен со многу предизвици, има многу очекувања од членството, но и огромно очекување од граѓаните на Македонија. Многу е веројатно дека овој преоден период ќе продолжи уште некое време и ќе даде позитивни резултати. Бидејќи главната пречка за промени во партијата е отстранета, имаме промена на нејзиниот лидер. Со новиот лидер на партијата Христијан Мицкоски, кој овозможи нормален дијалог и дебата во самата партија, рече Богојески.

Во моментов, дискусијата се води слободно, за разлика од времето кога се лепеа етикети како патриоти и предавници. Постои нормална дебата помеѓу членството во однос на предизвиците и како ја гледаме иднината на партијата. На последните локални избори претрпевме многу тежок пораз, загубивме 120.000 гласови, но владејачката СДСМ загуби 20.000 гласови. Тоа означува дека постои разочарување кај гласачите. Кога луѓето не одат на гласање, тоа е сериозно порака до сите политички лидери и најмногу кон ВМРО ДПМНЕ, бидејќи ние ги загубивме изборите. Имаме задача да ги вратиме гласачите кои гласаа за нас во течение на десет избори. Тоа може да се случи само на еден начин – ако ги убедиме нашите симпатизери дека сме се разделиле со старите практики, изјави во интервјуто за БГНЕС заменик-генералниот секретар на ВМРО ДПМНЕ.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO