Денес го одбележуваме Меѓународниот ден на театарот. Датумот 27 март е избран во 1961 година на IХ конгрес на Меѓународниот театарски институт на УНЕСКО и е поврзана со отворањето на сезоната на Театарот на нациите во Париз во 1962 година

Автор на првото послание за Денот на театарот во 1962 година е најголемиот француски уметник Жан Кокто – поет, писател, дизајнер, сликар, скулптор, сценарист, актер и режисер. Оттогаш секоја година на Меѓународниот ден на театарот Светска личност ги чета на сите почитувачи на уметноста размислите за театарот и животот на сцената и надвор од неа. Пораката се чита во стотици театарски сали во светот и се шири преку средствата за јавно информирање. Меѓународниот ден на театарот се слави со голем број културни настани и театарски настани.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO