1905

1905 година умира Георги Сугарев – македонски револуционер, функционер на ВМОРО. Заедно со неговата чета тој е опкружен во селото Паралово, Битолско. Сите до еден загинуваат.

Сугарев ја завршува Битолската бугарска гимназија и учителствува во Кичево, Демирхисарско и на други места. Во 1901 година, Сугарев учествува во четата на Никола Русински во Демирхисарско. Следната година тој стана војвода на чета во Битолско. За време на Илинденското востание, тој е војвода на востанички одред. По востанието останува во Македонија и заедно со Дамјн Груев и Христо Узунов ја востановува револуционерната организација во Битолско, Кичево, Ресен, Демирхисарско. Сугарев учествува на Прилепскиот конгрес на Битолскиот револуционерен округ во 1904 година.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO