На инвалидски стол и зборуваjки преку компјутер, Стивен Хокинг, кој почина во средата на 76, го беше посветил својот живот, за да ги открие тајните на универзумот. Тој успеа да ја популаризира својата наука до тој степен што тој самиот стана ѕвезда.

„Сигурен сум дека моето оштетување има нешто заедничко со мојата личност. Луѓето се фасцинирани од контрастот помеѓу мојот физички капацитет со многу ограничувања и исклучително широката природа на универзумот дека учам“, изјави категорично најпознатиот современ научник во светот.

Стивен Хокинг е роден во Оксфорд на 8 јануари 1942 година, точно 300 години по смртта на Галилео Галилеј.

Неговиот татко, биолог, сака синот да ги следи неговите чекори и да учи медицина во Оксфорд. Но младиот Стивен е веќе прифатен од страста за математика. Оваа наука не се учи на престижниот универзитет и тој избира физика.

Три години подоцна тој оди во Кембриџ за да продолжи со астрономијата.

Малку по 21-тиот роденден дознава дека страда од паралитично дегенеративно заболување, амиотрофична латерална склероза (ALS) или болест на Чарко.

Лекарите му даваат само две години живот.

Дури и без да знае дали може да ја заврши својата докторска дисертација, тој паѓа во длабока депресија, од која излегува едвај по средбата со студентката по лингвистика Џејн Вајлд, за која се жени во 1965.

Двојката, која се развела по 30 години брак, има три деца. Стивен Хокинг повторно се омажи за Елејн Мејсон, но повторно се развел 11 години подоцна – во 2006 година.

Неговото тело немилосрдно се пренесува. Во 1974 година, тој повеќе не бил во можност да се храни или да излезе од кревет. Во 1985 година, тој конечно ја изгуби можноста да зборува поради трахеотомија по пневмонија. Но, неговиот ум е непроменет. И простата му цел: „да се разбере целосно универзумот, зошто е таков и зошто постои“.

Во 70-тите години тој разви идејата дека црните дупки не само проголтаат материја и светлина, кои поминуваат блиску до нив, но и емитуваат. Ова зрачење се нарекува „Зрачењето на Хокинг“.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO