1872 година во Скопjе е роден Борис Стојанов Дрангов – бугарски офицер, полковник. Во 1891 година пристапува во Военото училиште во Софија, но во 1894 година бил ослободен од него. Во следната 1895 година, тој бил деградиран  и испратен во строева единица при што добива офицерски чин. За време на Илинденско-Преображението востание, 1903 година ја напуштил воената служба и предводи чета во Македонија. По востанието, продолжува со своето образование на Генералштабната академија во Русија. Во 1907 година се враќа во Бугарија и продолжува да служи во армијата. Полковникот Дрангов учествува во Балканската војна од 1912-1913 година и Втората балканска војна од 1913 година. По влегувањето на Бугарија во Првата светска војна, 1914-1918 повторно е на фронтот. Загинува на реката Црна (место во Македонија) како командант на Деветтиот пешадиски полк Дрангов е талентиран воен публицист. Автор е на повеќе дела како што се: „Помни войната!, “ Съвети за строеви офицери “ и други.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO