Добри Димитров Добрев, познат како дедо Добри, почина на 104 годишна возраст. Тој се викаше светецот од Бајлово и е бугарски донатор за обновување и одржување на многу бугарски христијански храмови. Од многумина тој се смета за извонреден духовен пример во бугарското општество.

Дедо Добри беше еден од највисоките морални примери во Бугарија. Неговото сочувство, неговата скромност, аскетскиот начин на живот и длабоката великодушност се сметаа од многумина како исклучителен морален модел во нашето современо општество. Поради неговата лишеност, силна верба и надежта старецот беше исклучително почитуван и почитуван од луѓето од сите општествени групи.

Тоj беше еден од најголемите приватни донатори на бугарските православни храмови. Иако живееше исклучително лошо, тој донираше повеќе од 80 000 лева во својот живот, собрани од лични средства и од средства обезбедени од великодушни луѓе.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO