На 7 февруари се навршуваат 118 години од смртта на еден од најистакнатите бугарски хаjдути, коj посветил својот живот на ослободувањето на Беломорските бугари – Петко војвода.

Петко војвода е роден на 18 декември 1844 година во бугарското село Доганхисар лоцирано на 26 километри од Дедеагач во Беломорска Тракија. Станува хаjдутин во 1861 година, за да одмазди за убиените брат и братучед. Уште со првите активности Петко војвода е респектиран од Турците – неколку пати ги разбива испратените чети против него и за кратко време се претвора во легенда.

Капетанот Петко Војвода починал на 7 февруари 1900 година и беше погребан во Варна. Граѓанството му подигнало споменик на плоштадот „Тракија“ пред зградата на тракиските друштва.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO