Монструозните злосторства на југословенската државна безбедност, создадена од диктаторот Јосип Броз Тито, не сопирале во текот на 60 години – од почетокот во 1944 година до убиството на премиерот Зоран Ѓинѓиќ во 2003 година.

Ова се вели во големо истражување за белградскиот „Блиц“. Во неколку последователни броја весникот ги открива злосторствата на режимот на Тито, кој лично ги издавал наредбите за масакрот на противниците.

„Задачата на“ ОЗНА „, а потоа и на нејзиниот наследник“ УДБА „, беше чисто политичка и имала за цел да ги ликвидира противниците на режимот. Оваа практика, потврдена во 1944 година, се врши и од последниот српски лидер Слободан Милошевиќ. Злосторствата од 50-годишниот режим сé уште се табу тема во Србија, единствената поранешна комунистичка држава каде што досиејата не се отворени „, се вели во студијата.

За масовни масакри и убиства на територијата на поранешна Југославија по завршувањето на Втората светска војна, но и во странство, во Србија нема ниту една пресуда. Во Словенија, изготвија листа на имиња на жртвите. Беа пронајдени 581 масовни гробници. Повеќе од 100.000 луѓе се убиени од ОЗНА. Во Србија, за сега се знае за убиството на 59.554 луѓе. За жал, книгите на УДБА со имињата на жртвите сè уште се кријат денес.

„Научниците и историчарите од сите поранешни републики се категорични и едногласни дека наредбите за масовните масакри и за сите политички егзекуции се издавани лично од Јосип Броз Тито, кој ја концентрира сета власт во своите раце. Тој беше истовремено претседател на партијата, на државата и владата , министер за одбрана и врховен командант, а неговите наредби беа извршувани преку неговиот роднина Александар Ранковиќ, кој беше шеф на ОЗНА и полицијата.

„ОЗНА“ давала отчет само на Тито. По неговата смрт во 1980 година, наредбите за убиство ги издаде Стане Доланц, министер за внатрешни работи на Југославија. Доланц воведува пракса за политичките убиства да се користат тешки криминалци. Оваа практика ја користи и Слободан Милошевиќ „, станува јасно од истражувањето.

Во нив се опишува во детали како е убиен во јуни 1977 година во својот дом во Чикаго, САД, еден од најпознатите српски политички емигранти во тоа време – 45-годишниот писател Драгиша Кашиковиќ. На телото му се пронајдени 64 прободни рани, а главата му била буквално смачкана. За да нема никакви сведоци, УДБА ја убива и неговата 9-годишна ќерка, Иванка. Таа е убиена со 54 прободувања со нож. На крајот, убиецот од УДБА и ги извадил очите. Нивните тела биле откриени од сопругата на Кашиковиќ, Драгана Милошевиќ. Целата куќа била крвава, траги од крв биле пронајдени и на таванот.

За Република Македонија, е познато дека по 1945 година УДБА следела над 138.000 луѓе. Сите биле со досие, според официјалните податоци.

Познато е дека има масовни гробници во неколку градови на Македонија – Скопје, Штип, Велес, Битола, но сеуште не се знае точната бројка на убиените без суд и пресуда.

Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO