Од оваа година 24 мај во Србија ќе биде државен празник, кога ќе се одбележува „Денот на Св. Кирил и Методиј“. Предлогот е поднесен во владата од страна на Министерството за труд, но иницијативата е на Министерството за култура и информации, соопшти в. „Вечерње новости“.

Новиот празник нема да биде неработен ден, а ќе се користи за „почит кон делото на светите браќа и нивната важност за сите словенски народи“, пишува уште весникот без да се споменува нивната бугарска мисија и дело.

Според весникот со „новиот државен празник властите ќе го изместат досегашниот празник 25-ти мај „, кога се одбележува роденденот на поранешниот југословенски диктатор Јосип Броз Тито. Во поранешна Југославија роденденот на диктаторот е и “ ден на младоста „.

Во Белград има само еден споменик на“ Св. Кирил и Методиј „, кој е донација од познатиот македонски скулптор Томе Серафимовски.

Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO