„2017 година бележи еден сосема нова фаза во развојот на билатералните односи помеѓу Република Бугарија и Република Македонија. Оттука натаму треба да гледаме напред, она што можеме да го оставиме на генерациите, да им создадеме такви услови дека да останат во своите родни земји, бидејќи демографската проблем е подеднакво страшен и за двете страни.“ Ова го изјави потпретседателот Илијана Јотова на средба во бугарската амбасада во Скопје со претставниците на бугарските компании во Република Македонија.

„Првите чекори се направени, но најважен е моментот кога Договорот за добрососедство ќе биде ратификуван од двата парламенти и кога проработи договорената заедничка комисија“, истакна потпретседателот. Според неа со заеднички инвестиции, со прекугранични проекти може да се обезбеди просперитет и вработување, градовите и селата ни да изгледаат начинот на кој сакаме.

Потпретседателот ги покани претставниците на бугарските компании во Македонија кон крајот на јануари 2018 година. Потоа ќе има разговори со претставници на бугарските историски дијаспори.

Во делегацијата предводена од потпретседателот, е и секретарот на претседателот за правни прашања и антикорупция Пламен Узунов и градоначалникот на Гоце Делчев Владимир Москов.

Подоцна потпретседателот присуствуваще на прогласувањето на иницијативата за создавање на Бугарско-македонски бизнис клуб. „Се надеваме дека наскоро ќе го видиме првиот проект“, рече Илијана Јотова.

Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO