Република Македонија официјално доби одобрение на 68,6 милиони евра Инвестициски грант – неповратна помош, за Проектот за Рехабилитација на источниот дел од железничката пруга од Коридор 8, и тоа за втората делница, Бељаковце – Крива Паланка во должина од 34 километри.

Оваа поддршка на Република Македонија ѝ е доделена во рамките на т.н. „Конективити“ агенда од Берлинскиот процес, што беше најавена уште на Самитот на земјите од Западниот Балкан минатиот јули во Трст.

Претставници на Секретаријатот за европски прашања и Министерство за финансии учествуваа на Управувачкиот комитет на Инструментот за Инвестициска рамка за Западен Балкан (WBIF) на кој беа распределени 100 милиони евра како Инвестициски грантови (неповратна помош) на земјите од Западниот Балкан, од кои 68,6 се за Република Македонија.

Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO